Aandacht voor motorische ontwikkeling bij basisschoolkinderen

 

De motorische ontwikkeling van de meeste kinderen verloopt heel natuurlijk. Kinderen leren vaardigheden als kruipen, lopen, klimmen, springen en rollen spelenderwijs aan. Soms hebben ouders of leerkrachten het gevoel dat een kind onhandig en ongemakkelijk beweegt. Met goed bewegingsonderwijs, maar ook een goed leerling-volg-systeem, kunnen kinderen met een kleine motorische achterstand worden opgespoord en de juiste prikkels krijgen om de motorische achterstand in te lopen.

Het project Sport op Basisscholen Extra wordt al sinds 2014 in gemeente De Fryske Marren ingezet om de motorische ontwikkeling van de kinderen in kaart te brengen.Kinderen die achterlopen in de motorische ontwikkeling kunnen, in overleg met ouders en leerkrachten, extra ondersteuning krijgen. Hoe eerder dat gebeurt, des te groter het effect voor het kind is. Die ondersteuning kan bestaan uit extra gymlessen, eventueel met oefeningen voor thuis. Soms wordt het advies gegeven om bij een kinderfysiotherapeut langs te gaan voor een verdere analyse van de achterstand en oefenprogramma. Een andere mogelijkheid is om aan te sluiten bij een sportvereniging zoals Club Extra, waarbij er op speelse wijze vertrouwen wordt gegeven aan kinderen om goed te bewegen. 

Meer informatie over motorische ontwikkeling bij kinderen of het programma SOB-extra, neem contact op met beweegcoach Marcel Swart via mswart@miks-welzijn.nl 

 

(verwijzing artikel SOB extra van beweegcoaches Miks welzijn: klik hier)


26 september 2018